Kalifens hus – Ett år i Casablanca

Tahir Shah
Biografi/Drama, 288 sidor
♥ ♥ ♥ ♥

Tahir Shah är en berömd författare och bor med sin familj i det trygga Storbritannien. Men nu är han ute efter ett nytt äventyr och kommer att tänka på sin farfar, som på ålderns höst bosatte sig i Marocko. Tahir bestämmer sig för att flytta dit och tar med sig sin fru och deras två barn. Väl på plats köper de sig ett fallfärdigt hus, Kalifens hus, och börjar renovera. De stöter redan från början på svårigheter, då stadens invånare är misstänksamma mot nykomlingarna. Dessutom påstår grannarna att Kalifens hus är fullt av djinner, som är ondskefulla andar. Till en början fnyser Tahir bara åt de vidskepliga marockanerna, men till slut får han ändå medge att allt inte står rätt till med huset. Kan det vara så att marockanerna har rätt? Är Kalifens hus bebott av onskefulla djinner, som när som helst kan röva bort hans barn? Och hur gör man för att driva bort dem?

När jag köpte Kalifens hus visste jag inte att det skulle vara författarens egna upplevelser man skulle läsa om. Och det kunde ju ha blivit en tråkig historia, men författaren lyckas på ett fantastiskt sätt berätta om alla de svårigheter det innebär att som utlänning flytta till ett nytt land, där man varken kan språket, landets kultur eller traditioner. Man får en trevlig insikt i ett annat land, med dess människor, språk, traditioner, kultur, mat och färger. Det känns nästan som att man går på samma gator som författaren. Det blev en positiv överraskning för mig helt enkelt!

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Följande HTML-taggar och attribut är tillåtna: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>